מצוות פתיל תכלת זו אחת המצוות החשובות והמרכזיות ביהדות, ולמעשה מדובר במצווה המסמלת בין היתר על החיבור הרוחני והעמוק שבין אדם לבין מסירותו ל-ה'.
בסוף פרשת 'שלח', קיימים פסוקים אשר מדברים על אותה מצוות פתיל התכלת בציצית. במאמר הבא, נסביר לכם כל מה שאתם צריכים על אותה מצווה, וכל הסובב סביב נושא זה.
מהו מקור צבע התכלת?
ובכן, עד לעשורים האחרונים, לא ידענו באופן חד-משמעי מהו מקור צבע התכלת. יש לציין כי מלבד ההתייחסות לצבע עצמו ותיאור שלו, התורה לא מלמדת אותנו מהו מקור הצבע או כיצד עלינו להפיק אותו.
אולם, כן כתוב בתוספתא למסכת מנחות כי את אותו צבע התכלת אמורים להפיק מחילזון, ולמעשה כל צבע תכלת שהופק בצורה אחרת הוא פסול לציצית, אפילו אם הוא נראה אותו דבר.
בכתבי חז"ל נוכל למצוא כמה סימנים שמתארים לנו את החילזון, כפי שנאמר בתלמוד הבבלי, במסכת מנחות דף מ"ד, עמוד א' – "תנו רבנן" חלזון זהו גופה דומה לים, וברייתו דומה לדג, ועולה אחד לשבעים שנה, ובדמו צובעין תכלת, לפיכך דמיו יקרים".
איך המצווה המשיכה להתקיים גם בהיעדר התכלת?
שאלה שנשאלת פעמים רבות היא – אם התכלת היא חלק בלתי נפרד ממצוות הציצית, הרי כיצד תוכל להתקיים בהיעדרה? ובכן, כתוב במשנה כי "התכלת איננה מעכב את הלבן".
כלומר, היעדר התכלת אינו פוגע בקיום מצוות הציצית באמצעות אותם החוטים הלבנים. לכן המשיכו לקיים את המצווה ולהלביש את החוטים הלבנים על הציצית לאורך הדורות. איך אבדה התכלת?
קיימים מספר גורמים לכך שאבדה התכלת, כולם קשורים באופן מסוים לאובדן המידע אודות סוג החילזון הספציפי המשמש עבור הפקת הצבע.
בין היתר, בתקופת השלטונות הרומאים והביזנטיים באזור נאסר על ידי ההמונים להשתמש בצבע, ככל הנראה על מנת לייצר מעין מונופול שלטוני עליו, היות ומדובר בצבע יקר.
בנוסף, לאורך תקופת הכיבוש הערבי בשנת 638, מלחמות רבות שפקדו את האזור החריבו לחלוטין את החופים בהם היה נהוג לצוד את החילזונות.
חידוש השימוש בתכלת בימינו
בסוף המאה ה-19 התחדשו החיפושים אחר אותו צבע התכלת המקורי, וזאת בין היתר במטרה להחזיר את היכולת שלנו בתור יהודים לקיים את מצוות הציצית במלואה.
בשנת 1922, הוקמה עמותת פתיל תכלת, אשר מייצרת פתילי תכלת בצבע המקורי עבור ציציות, וגם עורכת במסגרת פעילותה הסברה נרחבת בנושא.
החברה מייצרת ציציות עם פתילי תכלת, ופתילים עבור ציציות לכל הדורש, ובכל הסוגים – בין היתר גם נוכל למצוא פתיל תכלת רמב ם שנעשה בשיטתו המקורית.
פתיל תכלת- בשורה התחתונה
מצוות פתיל תכלת זו מצווה מרתקת, לה יש חשיבות אדירה ומרכזית בעולם היהודי. לכן החלטנו להסביר לכם לאורך כתבה זו כל מה שאתם צריכים לדעת עליה, החל מהאובדן של צבע התכלת המקורי ועד לחידושו המודרני בתהליך שהחל עוד במאה ה-19.
היום עמותת פתיל תכלת שמה לה למטרה לבצע הסברה רחבת היקף בנושא, וכמובן גם לייצר פתילי תכלת בצבע המקורי עבור ציציות, ושירותים אלו מוצעים לכל הדורש.
העמותה שהוקמה בשיתוף של הרב אליהו טבגר עם ד"ר ברוך סטרמן, ד"ר ארי גרינשפן, ויואל גוברמן פועלת מ-1992 ועד היום.